Bourgondisch genieten, dat doe je natuurlijk in de Bourgogne. De regio in Frankrijk trekt al decennia Nederlanders op zoek naar een tweede huis, maar ook onder vakantiegangers heeft het glooiende landschap, de rust en de ruimte een sterke aantrekkingskracht. De typische witte Charolais koeien, de glooiende heuvels en de bossen en meren van de Morvan; het typische Franse leven beleef je hier. Kon ik me toen ik jonger was (lees begin twintig) niet voorstellen waarom mijn familie er ooit een huis kocht, nu vind ik het een heerlijke escape uit het drukke stadsleven. Waarom? Lees het hier!

Bourgondiërs

De regio Bourgogne is één van de 27 regio’s van Frankrijk die tegenwoordig is opgegaan in Bourgogne-Franche-Comté. De regio heeft een rijke geschiedenis als koninkrijk en hertogdom en was ooit een machtscentrum van betekenis. Bekende steden die je er vindt zijn Dijon, Auxerre, Nevers en Beaune. In de Bourgogne woonden de hertogen van Bourgondië, een aftakking van het Franse koningshuis van Valois. Het hof van deze hertogen stond bekend om weelderige luxe en rijkdom. Het ‘bourgondische genieten’, kreeg hier dan ook zijn naam.

De Morvan, onderdeel van Bourgogne-Franche-Comté en ook wel de groene Bourgogne genoemd, is een populaire bestemming voor vakantiegangers in de regio. De groene bossen, rustige meren en authentieke Franse dorpjes misstaan niet op een ansichtkaart. De glooiende smalle wegen brengen je van dorpje naar dorpje; te voet, op de fiets of met de auto.

Van de snelweg af? Onthaasten

Rust en ruimte, dat vind je in de streek die het ‘Bourgondische genieten’ tot een kunst heeft verheven. Verwacht een landelijke streek met veel boerderijen, weides vol met Charolais koeien en kneuterige plaatsjes. Neem vanaf de snelweg (Metz, Nancy, Dijon) de afslag Beaune, laat het gaspedaal los en laat je meevoeren door de kronkelende wegen langs wijngaarden en authentieke Franse dorpjes. Ooit reed ik ’s nachts vanuit Nederland naar Autun en zag de zon boven de perfect gerangschikte wijngaarden oprijzen zodra ik de snelweg verlaten had. Een prachtig gezicht dat, als ik er aan terug denk, me nog elke keer een klein geluksmomentje brengt!

In de Bourgogne vind je geen massatoerisme zoals in het Zuiden van het land. Het toerisme is voornamelijk geconcentreerd rondom de grotere steden en in bij de hoger gelegen meren van de Morvan. Hier vind je diverse campings waar je je tent kunt opzetten. Toch vind je in de regio overal gîtes en chambres d’hôtes waar je tijdens een vakantie van het boeren Franse leven kan genieten. De warme zon, de lokaal geproduceerde wijnen en biefstuk van de Charolais koe die je overal ziet grazen. Het kan niet anders dan dat ‘Bourgondisch genieten’ hier is uitgevonden.

Rust en ruimte

Terug in de tijd

Zoals ik eerder schreef kent de Bourgogne een rijke geschiedenis. Veel van die geschiedenis is nog terug te zien in middeleeuwse dorpjes als Semur-en-Auxois en Cluny. Dwaal door de straten van deze plaatsen en beeld je in hoe het leven hier vroeger zou moeten zijn geweest. Verder zegt Flavigny-sur-Ozerain je misschien iets? Het dorpje waar de bekende ‘Flavigny snoepjes’ worden gemaakt en waar Johnny Depp ooit door de straten liep voor de opnames van de film Chocolat.

Naast oude dorpjes zijn er heel wat kastelen in de regio. Vanachter het stuur zal het je niet ontgaan dat dit gebied een hoop verhalen verborgen houdt. Veel kastelen zijn omgekocht door particulieren en omgebouwd tot huizen of gîtes, maar ook een aantal kastelen is gerestaureerd en is voor publiek toegankelijk. Mijn favoriet is Château Cormatin, een statig kasteel met gracht en spectaculaire kasteeltuin, maar ook Chateau de Châteauneuf-en-Auxois, Chateau de Sully en Palais Ducal zijn een bezoek waard.

Bourgondineren

En hoe anders kun je bourgondisch genieten, dan je te goed doen aan de Bourgondische keuken. Gevulde slakken, boeuf bourguignon.. De liefhebbers van een typische Franse keuken kunnen hun hart hier op halen. En natuurlijk, in de Bourgogne gaat eten samen met wijn. De Chardonnay en pinot noir druif groeien hier rijkelijk en op menig boerderij worden wijnproeverijen verzorgd.

Volg het meest prestigieuze stuk van de Routes des Grands Crus dwars door de Bourgogne. Wel 38 pitoreske wijndorpjes zul je passeren op een route van 60 km. Vergeet onderweg niet te stoppen voor een wijnproeverij en wellicht een hotelletje. Rijden onder invloed is hier immers ook verboden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CHECKIN BALIE

Welkom op Your Check-in, waar de leukste, meest bijzondere en memorabele belevingen in binnen- en buitenland worden gedeeld.

SNEEUWPRET