Skiën in de lente? Het wordt steeds populairder. Niet alleen de vele zonuren maken van deze ‘winterse beleving’ een succes, op veel plekken zijn de condities nog dikke prima. Tel daar de vele activiteiten, muziekfestivals en volle terrassen bij op en je snapt waarom je een wintersportvakantie in het voorjaar minimaal eens geprobeerd moet hebben. Ikzelf vertrok in de eerste week van april naar Mayrhofen, Oostenrijk. Of deze trip in het voorjaar een succes was? Je leest het hier.

Lenteskiën in Mayrhofen

Een eerste ontmoeting: zonnig Mayrhofen

Na een rit van ruim 9 uur arriveren we bij ons appartement direct aan de Ahornbahn van het bekende Oostenrijkse skidorp. Van de dame van de receptie (Apart Mountain Lodge Mayrhofen) krijgen we een warm onthaal en uiteindelijk ook de sleutels van ons appartement met vrij uitzicht op de bergen. De reden om dit appartement te boeken was met name vanwege zijn locatie direct aan de lift. De wel erg smalle strook sneeuw die van de berg naar beneden het dal inleidt kijkt ons na de vrolijke glimlach van een voorjaarszonnetje echter wat treurig aan. Zou er überhaupt nog genoeg sneeuw liggen?

De wind blaast zachtjes door de bomen en de vogels kwetteren druk. Wat is het hier vredig.

De typische Oostenrijkse chalets met hun schattige balkonnetjes en vrolijke bloembakken pronken als pareltjes op de schuine hellingen richting het dal. We wandelen op onze normale schoenen – want geen sneeuw in het dal – richting de dorpskern om van onze eerste Oostenrijkse maaltijd te genieten. De wind blaast zachtjes door de bomen en de vogels kwetteren druk. Wat is het hier vredig.

Witte pieken, groene dalen

De groene weides en loeiende koeien in het dal zijn prachtig, maar we zijn hier natuurlijk gekomen om te skiën. Iedere ochtend nemen we dan ook de Penkenbahn naar de top van de berg, waar we tot onze blijdschap nog elke keer een wit winterwonderland aantreffen. In de ochtend zijn de gladgetrokken afdalingen wat ijzig en later in de middag slush, maar tussendoor sjezen we met gemak de blauwe en rode pistes af. Zelfs de beginner in het gezelschap heeft de smaak te pakken en schuwt een tochtje naar elke uithoek van het skigebied niet.


Curryworst en warme chocolademelk

Culinaire hoogstandjes hoef je bij de meeste bergrestaurants niet te verwachten. Curryworsten met Belgische frieten staan op vrijwel elk menu, evenals de bekende apfelstrudel met gele vanille saus (of vla, hoe je het ook wilt noemen). Maar een beetje cheaten op wintersport moet kunnen. Met een wit biertje ernaast vind ik het prima brandstof voor nog een middag op de latten. Voor de leuke eettentjes in het dorp is in de avonden wel tijd.

Op de berg overnachten? Dat kan bij de Schneekarhütte

Bezoekje Innsbruck

Voordeel van het voorjaar: de wegen in het dal zijn goed begaanbaar en een toertje door de omgeving is dan ook zo gemaakt. Ik besluit een middag naar Innsbruck te gaan, een kleurrijke stad omringd door statige besneeuwde bergen, drukbezochte terrasjes en een aantal leuke highlights. Zo is er het Gouden Dak, statussymbool van keizer Maximiliaan, de Hofkirche, zijn er oude steegjes, ambachtelijke winkeltjes, restaurants en een waar Strudel café!

Met knikkende knieën sta ik vlak bij de plek waar menig Olympiër zichzelf naar beneden heeft gestort.

Innsbruck is een sportieve stad met Olympische glans. Een bezoek aan de beroemde Bergisel schans is dan ook een must. Met knikkende knieën sta ik vlak bij de plek waar menig Olympiër zichzelf naar beneden heeft gestort. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om ooit zo’n afdaling op ski’s te nemen. Van het spectaculaire uitzicht op de stad kan ik gelukkig wel genieten.

Openingstijden – winter
11 t/m 5 woensdag – maandag: 10.00 – 17.00 uur
dinsdag gesloten
19 t/m 30 november gesloten

Openingstijden – zomer
6 t/m 10 maandag – zondag: 9.00 – 18.00 uur

Buitenspelen in de bossen

Dichterbij huis blijven? Ik maak een boswandeling aan de rand van Mayrhofen. Fluitende vogels, de eerste lentebloemen die hun kop boven het zand uitsteken en nieuw leven dat zich na een koude winter ontpopt. De hoge masten van bomen die boven mij uittorenen vormen een bijzonder zicht. Heel anders dan de bossen bij ons hier in Nederland.

Een bezoek aan het hoger gelegen kerkje, kliederen met water bij het houten speelpark of rotsen klimmen. Buitenspelen voor volwassenen is hier zeker van toepassing. Voor mensen met oog voor het perfecte plaatje is er ook genoeg wild te ‘schieten’.

Lentevoordeel

Mijn conclusie over skiën in het voorjaar? Zeker voor gezelschappen met beginnende skiërs en mooi weer liefhebbers is het een aanrader. Omdat er geen sneeuw in het dal ligt is het laatste deel van de lange rit geen probleem, ga je er eenvoudig op uit om de omgeving te verkennen en heb je geen dikke jas en apart schoeisel nodig om je een weg door de sneeuw en kou te banen in het dorp.

Wat je mist? Het echte witte winterwonderland. Dat magische gevoel van wit besneeuwde dorpjes, knus binnen zitten met een warme kop chocolade melk of glühwein en de eventuele ski- in ski- out optie van je verblijf.

Of ik nog een keer naar Mayrhofen zou gaan? Absoluut! Ik wil de echte winterse après-ski er nog ontdekken, evenals de beroemde White Lounge, kerstlichtjes en festiviteiten… dus Mayrhofen, Auf Wiedersehen!

Schneekarhütte
Schommelen bij de Schneekarhütte

2 thoughts on “Zomerse skivakantie in Oostenrijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CHECKIN BALIE

Welkom op Your Check-in, waar de leukste, meest bijzondere en memorabele belevingen in binnen- en buitenland worden gedeeld.

SNEEUWPRET