Weken hebben we er naar uitgekeken, het jaarlijkse vriendinnenweekend: een stedentrip ergens in Europa. Hoe dat bij ons gaat? Zodra iemand van de groep trek krijgt in een tripje naar het buitenland wordt dat in de groepsapp gegooid met de vraag ‘wie wil er mee?’. Dit jaar kan verbazingwekkend nagenoeg iedereen van de club erbij zijn. Bestemming? Marseille in Zuid-Frankrijk! Vanaf Eindhoven Airport vliegen we op vrijdagavond met Ryanair naar de oudste stad van Frankrijk voor een lang weekend zon, zee, cultuur en ontspanning. Een compact centrum, karakteristieke oude haven, pleintjes met restaurants en een geweldig Airbnb appartement. Voor mij heeft Marseille zijn ietwat grimmige imago opgepoetst. Lees verder als je wilt weten waarom.. 

Geland!
Marseille is een grote mix aan culturen, iets wat meteen opvalt als we Aéroport Marseille Provence verlaten op weg naar de stad. Het vliegveld bedient de wijde omgeving van de Provence, onder andere de plaatsen Marseille, Toulon, Arles, Avignon en Aix-en-Provence. Met de bus of trein ben je binnen een half uur in het centrum van Marseille. Wij reizen met de bus die ons na een half uur afzet op het station Saint-Charles. We verblijven in het Airbnb appartement van Nicolas (Splendid Duplex & amazing view) met een balkon en uitzicht over de stad én de oude haven. Het appartement heeft ruimte voor 6 gasten en ligt in hartje centrum, omgeven door restaurants en winkels. Aan het eind van ons verblijf denkt de schoonmaker met ons mee over het stallen van onze koffers voor die dag. Top service! Wat een vriendelijkheid.

 

De oude haven
In het middelpunt van het centrum van Marseille ligt de oude haven, ofwel de ‘Vieille Porte’. In deze jachthaven liggen tal van vissersbootjes, zeiljachten en motorboten. Hoewel enkele glanzende met hout afgewerkte jachten direct in het oog springen, liggen er voornamelijk kleinere zeilschepen en motorbootjes die wel een likje verf kunnen gebruiken. Iedere ochtend meren vissers aan op de kop van de haven en zetten bakken met zojuist gevangen vis aan wal voor de verkoop. Inktvissen, krab, witvis.. Je kunt je wel voorstellen dat visgerechten in veel restaurants in de stad de kaart domineren. Wandel de U-vorm van de haven, strijk neer op een terrasje en kijk naar de straatartiesten die voor wat extra sfeer zorgen. Ik stond op zaterdag extra vroeg op om van een verlaten haven en het opkomende zonnetje te genieten. De rust die je dan vindt is heerlijk!

Oude forten en nieuwe musea
Naast de oude haven is Fort Saint-Jean een echte publiekstrekker. Het gebouw werd in 1660 in opdracht van Louis XIV gebouwd bij de ingang van de oude haven. Aan de overkant van het water werd Fort Saint-Nicolas gebouwd. Het eerste bouwwerk moest helpen de haven van indringers te beschermen, het tweede fort moest helpen de opstanden van de eigen bewoners te onderdrukken. De kanonnen van dit fort stonden dan ook gericht op de eigen stad. Helaas is Fort Saint-Nicolas niet voor bezoek toegankelijk, maar van buitenaf is het bouwwerk ook zeker indrukwekkend. Fort Saint-Jean is wél vrij toegankelijk. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de voorbijvarende bootjes, de stad en de haven. Ook schiet je hier de mooiste plaatjes. Leuke nieuwe profielfoto?

Tip: maak een boottocht naar het gevangeniseiland of de Calanques (kliffen). Vanuit de boot heb je een spectaculair uitzicht op de stad en de rotsachtige natuur.


Middels een loopbrug is Fort Sain-Jean verbonden met het splinternieuw MuCEM (Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerrannée ) dat in 2013 door president Hollande werd geopend. Het museum – met een collectie bestaande uit een miljoen culturele objecten uit de landen rond de zee, van Spanje tot Israël – moeten helpen bijdragen aan het opkrikken van het grimmige imago van de stad. En dat is wat mij betreft gelukt, ook nadat Marseille in hetzelfde jaar Culturele Hoofdstad van Europa werd is de stad zich blijven ontwikkelen. En deze ontwikkelingen gaan razendsnel. Ik ben dan ook benieuwd hoe de stad er over 5 jaar uit zal zien. Zal het volgende tripje alvast in de agenda zetten…

Kunst in de straten
Wanneer ik een nieuwe stad aan het ontdekken ben,  is het voor mij een sport om de mooiste street art te vinden en te fotograferen. Ik herken de ‘handtekening’ van veel artiesten steeds beter en kom ze in verschillende zuidelijke steden in Europa tegen. De wijk Le Panier in Marseille staat bol van de straat kunstwerken. Waar vroeger opium verhandeld werd en hoerenhuizen stonden, is er nu plaats voor kleine ateliers met handgemaakte kunstwerken en zijn gevels gedecoreerd met kleurrijke graffiti tekeningen. Een kunstvorm die perfect bij deze stad past: rauw, urban en met een kritische noot.

Marseille

De stad uit, het water op
Even ontsnappen aan de drukte in de stad en uitwaaien op het water? Ga de stad uit en het water op met een boot tour. Bezoek het gevangenis eiland en vaar langs de kust van Marseille. Niet alleen de skyline van de stad trekt aan je voorbij, maar ook torenhoge kliffen, kleine badplaatsen en verborgen stranden. De ‘Calanques’ van Marseille zijn beroemd vanwege hun azuurblauwe water en afgelegen plek. Ik stap op de toeristenboot voor een tour van een halve dag. Heb je een groter budget, huur dan eenvoudig een privéboot met schipper. Picknick mee en lekker decadent genieten!

Seafood en pizza
Marseille telt bijzonder veel top restaurants die vernoemd worden in de Michelingids: Le Relais 50, Une table au Sud, La Cantinetta… Maar ook voor het midden segment is er ruime keuze. Van hamburgertenten tot pizzeria’s en van Ierse pubs tot Franse bistro’s, voor iedere trek wat wils. Wat je sowieso geproefd moet hebben in Marseille is de verse vangst, bouillabaise en het drankje Pastis. Lekker Frans genieten onder de mediterraanse zon. Mijn favoriete restaurant in Marseille is Le Bistrot des Dames. De eigenaar van deze bistro heeft het begrepen. Een gelikt interieur, rijkelijk gedecoreerde muren in het toilet, een verrassend menu.. Ik denk dat het in Marseille hier steeds meer naar toe gaat. Kwaliteit en sfeer. Weg met de plastic menukaarten en stoelen, welkom design en creatieve kookkunsten.

Van criminele broedplek tot toeristische trekpleister
Marseille maakt zijn opmars, dat moge duidelijk zijn. Verwacht geen openluchtmuseum als Parijs en grote toeristenmarkten zoals in Montpellier, maar een rauwe stad met karakter. Ik bezocht Marseille half april, buiten het hoogseizoen om en daardoor vrij rustig. Voor mij heeft Marseille wel een beetje zon nodig, dus een verblijf in het voorjaar of in de zomer is aan te raden. Goedkope vluchten gaan vanaf de luchthaven van Eindhoven, maar de stad kan ook goed een tussenstop zijn tijdens een autovakantie door La Douce France. Nieuwsgierig geworden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CHECKIN BALIE

Welkom op Your Check-in, waar de leukste, meest bijzondere en memorabele belevingen in binnen- en buitenland worden gedeeld.

SNEEUWPRET