Geneva

Of ik mee wil naar de Franse regio Savoie Mont Blanc? Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen. Ik vlieg op Genève, waar ik een auto heb gehuurd op de Franse sector van het vliegveld. Dat blijkt nogal wat voeten in de aarde te hebben, want… Franse huurauto’s hebben over het algemeen geen vignet voor de Zwitserse snelwegen. Dat terwijl je het land wel wil doorkruisen om in Frankrijk te komen. Hoe het werkt? Je leest het hier.

Auto gehuurd in le secteur France?

Staat jouw huurauto voor je klaar op het Franse grondgebied bij de luchthaven van Genève? En heeft jouw huurauto niet heel toevallig een Zwitsers vignet achter de vooruit geplakt? Buckle up, de route door Zwitserland naar Frankrijk kan wat ingewikkeld zijn!

Van Frankrijk, naar Zwitserland, naar Frankrijk

Mijn huurauto staat voor me klaar op het Franse grondgebied van het vliegveld van Genève. De Franse kant? Ja er is een Franse uitgang en een Zwitserse, wanneer je het terrein wil verlaten. Volg de borden ‘secteur France’ en je belandt – na een check van je paspoort – bij de balies van de Franse autoverhuurmaatschappijen. Tot zover deel 1.

Dan nu het addertje onder het gras van mijn wat goedkopere huurauto (vergeleken met de huurauto’s die je aan de Zwitserse kant huurt): op mijn auto zit geen vignet om over de Zwitserse snelwegen te kunnen rijden. Ik kan je vertellen, dat levert wat stress op als je de weg niet kent.

De dame van de autoverhuur legt me uit hoe ik mijn Google Maps navigatie zo instel dat hij de snelwegen voor mij mijdt. Helaas blijk niet alleen ik, maar ook Google al snel ontregeld van het doorkruisen van ‘niemandsland’, het oversteken naar de Zwitserse grens en het zoeken van de route naar de grensovergang bij Perly. Deze grenspost – die overigens niet meer bewaakt is – ligt verstopt in een woonwijk en de weg ernaartoe is versierd met de welbekende Franse rotondes.

Na een aantal keer een verkeerde afslag te hebben genomen, alsnog te zijn beland op de Zwitserse snelweg, maar gelukkig de eerste afslag er weer af hebben kunnen nemen, kom ik na ruim 2 uur aan op mijn bestemming in Frankrijk. Mijn voorhoofd en rug klam van het zweet, maar bestemming bereikt!

Hoe moet het wel?

Heb jij een auto geboekt aan de Franse kant van het vliegveld van Genève? Geen nood, ook jij zult (uiteindelijk) de weg over B-wegen naar Frankrijk vinden. Hoe? Ik leg het je uit, dan blijft de stress jou misschien bespaard.

De weg naar Frankrijk met een Franse huurauto van Genève

 1. Na aankomst in de vertrekhal op het vliegveld neem je de (rol)trap naar de eerste verdieping waar de checkin balies zich bevinden.
 2. Volg hier de borden ‘Secteur France’, aan de rechterkant van de hal.
 3. Na het passeren van de check, beland je in het Franse gedeelte van de luchthaven. Loop hier een stukje door en je vindt de balies van de autoverhuurmaatschappijen.
 4. Beneden kun je jouw auto ophalen uit de garage.
 5. Rijd de parkeergarage uit en volg de weg door niemandsland tot je terecht komt op een grote weg (D1005). Sla hier rechtsaf de grenspost door. Dit is geen snelweg, dus hier mag je doorheen.
 6. Volg de D1005 Route de Ferney door de tunnel en volg de borden naar Lausanne, Genève GD-Saconnex. Je steekt de snelweg over.
 7. Bij de rotonde ga je rechtdoor tussen de gebouwen door op Route de Ferney.
 8. Houd op de splitsing rechts aan, naar Chemin Terroux.
 9. Sla vervolgens na 500 meter linksaf naar Avenue Louis-Casaï.
 10. Links van je zul je het Ibis Budget Hotel Genève zien. Hier maak je een flauwe bocht naar rechts naar Avenue du Pailly.
 11. Bij de rotonde ga je rechtdoor.
 12. Houd links aan en rij door op Viaduc de l’Écu
 13. Blijf rechtdoor rijden. Je komt door Lancy, rijdt vlak achter het station van Genève en vervolgt de weg op de Route de Base. Je zult wederom de snelweg kruisen.
 14. Na het kruisen van de snelweg, sla je bij de rotonde rechtsaf en op de volgende rotonde wederom rechts.
 15. Je rijdt recht op de grensovergang bij St. Julien-en-Genevois af! Volg de borden Centre en vervolgens de borden A40/A43 – stations Mont Blanc.

Vind hier de volledige route omschrijving

YOU HAVE MADE IT!

En terug?

Vanaf de A40 / A43 volg je de borden St. Julien-en-Genevois (niet Cointrin Aeroport!). Vervolg de weg richting Centre na het nemen van de afslag en rijdt via de Avenue St. Julien de grens richting Perly weer over. Houd de richting Plan-les-Quates/Lausanne/Aeroport aan om bij de ring van Genève te komen en neem hier afslag 7 Gd-Saconnex-Ferney-Fret Cargo. De grensovergang passeren en even tanken bij het Shell station.. Terug niemandsland in en je bent alweer op weg naar de juiste parkeergarage!

Geen zin in deze toch wel ingewikkelde tocht?

Koop een vignet voor je Franse huurauto bij de grens, of huur een auto aan de Zwitserse kant van Genève Airport. Zo cross je lekker direct vanuit het vliegveld de snelweg op richting de grens met Frankrijk!

Op reis naar de Franse Alpen? Lees de volgende artikelen voor inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op Instagram

CHECKIN BALIE

Welkom op Your Check-in, waar de leukste, meest bijzondere en memorabele belevingen in binnen- en buitenland worden gedeeld.

SNEEUWPRET