Wonen met een kroeg op ‘rol-afstand’ is fijn, maar het hebben van een bakker op steenworp afstand van je huis is toch echt wel nog beter! Dagelijks gaat mijn fietsroute langs de Sarphatistraat richting Oost of de Pijp en komt de geur van versgebakken brood, botervette croissants, knapperige stokborden, koek en taart (!) mij tegemoet. Het Bakhuys is een perfecte stek voor je dagelijkse bammetje, maar heeft naast een bakkerij ook een café; een ware hotspot voor studenten, yuppen en jonge gezinnen. Ontbijt of lunch in ambachtelijke sferen met uitzicht op de ovens en de hardwerkende bakkers.

Dorpse sferen middenin de stad
Bij binnenkomst springt de grote houtgestookte stenen oven direct in het oog. Bakkers en patissiers zijn druk in de weer om de lekkerste producten op tafel en in de winkel te zetten/leggen. Houten banken, stalen puien, krijtborden en lampen die er uit zien als grote gardes. Niet alleen de geuren en smaken zijn hier fantastisch, de sfeer is er ook nog eens fijn. Er is geen bediening aan de tafel, want bestellen doe je aan de bar, perfect voor een ongedwongen sfeer. Een sfeer die het Bakhuys zelf benoemt als ‘dorps’ in het bruisende Amsterdam. Sinds 1926 worden elke dag door inmiddels alweer de vierde generatie broden en croissants gebakken volgens oeroude recepten. En die ambacht en liefde voor het vak proef je!

Vers van de bakker
Regelmatig stap ik bij de bakkerij binnen voor een versgebakken volkoren brood of – favoriet wanneer ik mijzelf eens wil trakteren – een palmier gevuld met amandelspijs. Heb ik een uitgebreide lunch thuis met vrienden of familie? Dan koop ik hier ook verse muesli-bolletjes, speltbroodjes, witte- en pure chocolade broodjes, huisgemaakte granola, stokbrood en ontbijtkoek met noten. Voor verjaardagen kun je hier eventueel ook nog terecht voor Franse patisserie; lemon cheese cakes, kleine petit fours.. Ze steken kleurrijk af tegen de ‘bruine’ omgeving van de bakkerij.

Sit and relax
Maar ook voor een ontbijtje, lunch of aantal uurtjes werken onder het genot van een kop koffie wandel ik naar het Bakhuys. De wifi is er gratis, aan tafel ontmoet je nog eens nieuwe mensen en de keuze aan koffie is ruim. Op de lunchkaart staan tosti’s – eenvoudige bammen met kaas en ham, maar ook geroosterd met pompoen, witte kaas en pijnboompitten -, belegde broodjes en ook vers gemaakte pizza’s, direct uit de steenoven.

Adres en openingstijden
Je vindt het Bakhuys aan de Sarphatistraat 61 in Amsterdam Oost. Van maandag t/m zaterdag is de bakkerij geopend van 7:00 tot 19:00 uur, op zondag van 8:00 tot 17:00 uur. Dat betekent vroeg in de ochtend nog even snel een broodje scoren als ontbijt, of een lekkernij kopen voor de lunch.
www.bakhuys-amsterdam.nl

 

 

One thought on “Vers van de bakker: het Bakhuys in Amsterdam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CHECKIN BALIE

Welkom op Your Check-in, waar de leukste, meest bijzondere en memorabele belevingen in binnen- en buitenland worden gedeeld.

SNEEUWPRET