Een stedentripje gaat bij mij eigenlijk altijd samen met lekker en vaak iets te veel eten. En ik geloof dat ik daar geen uitzondering in ben. Denk je bij Londen misschien minder dan bij Parijs aan culinaire versnaperingen om je vingers bij af te likken; er zijn een aantal ‘zaken’ die je in de Britse hoofdstad toch echt niet mag overslaan. Een perfecte culinaire omkleding van een stedentripje naar Londen…
Pie high
Als ik in Londen ben kan ik niet zonder een bezoek aan de pub voor een klassiek Engels gerecht: de pie. Natuurlijk begeleid door een enorme sloot donker bier: de Guinness. Voor mij een typisch gerecht voor een winterse dag: een heerlijk deegtaartje met warme smeuïge vulling, gekookte (of gesmashte.. wat jij wil) doperwten en van die dikke grote gele frieten. Tel daarbij de sfeer van de kroeg op en je hebt een perfecte formule voor een stevige lunch of diner.
Lustopwekkende oesters
Dat je van oesters lust krijgt in een goede vrijpartij is een stelling die al lang de ronde doet, maar helaas nooit wetenschappelijk bewezen. Een lust die oesters zeker opwekken is de eetlust, en waar kun je die nu beter in Londen eten dan op Borough Market? Op de beroemde foodmarket van Londen vind je het winkeltje van Richard Haward, ‘Richard Haward’s Oysters’. De voorouders van Richard hielden zich al bezig met het opvissen van deze gekke beestjes, in het ondiepe water tussen de rivier Blackwater en Mersea Island in Essex. De geschiedenis van deze oesterfamilie gaat zelfs helemaal terug tot 1792. Richard is gespecialiseerd in het kweken van Colchester native en Gigas oesters, die met een glaasje bubbels nóg beter smaken!
Richard Hawards Oysters
Dinsdag t/m zaterdag te vinden op Borough Market
From the newspaper: Fish and chips
Lekker vet eten, daar houden de Britten wel van. Je moet toch wel een beetje een bodem kunnen leggen voordat je een aantal van die mega grote pinten achterover slaat. Zo’n goede bodem is toch wel de klassieke ‘Fish and chips’, boegbeeld van Engeland. Geserveerd op een bord met een lieflijk hoopje erwten, of gewikkeld in een krant. Heb je de goede te pakken – vis waar het vet van afdruipt is echt niet OK – dan kun je je grote trek heerlijk stillen.
Vis moet zwemmen
Vis moet zwemmen, dus na je fish and chips – die je waarschijnlijk met een biertje naar binnen werkt – is het tijd voor de volgende borrel met een drankje dat je overal in Londen zult terugvinden: cider. De verschillende smaakjes die het merk Bulmers heeft zijn soms mierzoet, maar óh zo lekker. Mijn favoriet: Red berries and Lime. Zorg dat je stevig zit, want ze slaan in als een bom!
Tea please
En dan is er natuurlijk de klassieke High Tea voor een smaakvolle middag theeleuten. Ook hier hoef je de borrel niet te missen, want bij de luxere arrangementen wordt vaak een glas champagne geschonken. Ik ging high teaën bij Muriel’s Kitchen, bekend om zijn afternoon tea. Finger sandwiches, glanzende gebakjes, met jam gevulde delicatessen, scones, smoothies, thee, champagne.. Zorg er maar voor dat je met een lege maag arriveert.
Muriel’s Kitchen
De afternoon tea wordt dagelijks geserveerd tussen 15:00 en 18:00 uur. Boek vooraf een tafeltje.
Einde weekend
Op zondag verzamelt menig Brit zich in de pub voor een traditionele Sunday Roast. Dit traditionele gerecht wordt – zoals de naam al zegt – op zondag geserveerd of thuis gekookt en bestaat uit geroosterd vlees, geroosterde aardappel en bijgerechten zoals de Yorkshire pudding en verschillende geroosterde en of gekookte groenten zoals spruiten, wortelen, sperziebonen en broccoli. Natuurlijk bestaan er tegenwoordig ook vegetarische Sunday Roast gerechten. Schuif dus net als ik aan voor een uitgebreide brunch/lunch of vroeg diner tijdens een stedentripje Londen.
Plekken om te ‘roasten’:
The Spaniard’s Inn
The Wilmington
Something sweet
Na al die volle hartige smaken krijg je trek in iets zoets. Of misschien ben je sowieso een zoetekauw en kan jouw lunchgerecht niet genoeg suiker bevatten. Bij The Breakfast Club is alles mogelijk. Daar at ik American pancakes met ahornsiroop en rode vruchten. Oké, niet echt een Brits gerecht, maar zeker de moeite waard! Het water loopt me nog steeds in de mond bij het zien van de foto. Gerechten die je er sowieso ook geprobeerd moet hebben zijn de Elvis Waffle (buttermilk wafels met gekarameliseerde banaan, griekse yoghurt, pindakaas en ahornsiroop) en de Salted Caramel Bananoffee pancakes, de naam zegt eigenlijk al genoeg.
The Breakfast Club
Mijn favoriet? Die in Hackney Wick.
Ik ben wel benieuwd of je trek hebt gekregen van deze ‘lekkere dingen’ uit Londen! Laat je me weten wat er volgens jou nog aan deze lijst moet worden toegevoegd?
En tussen het verorberen van al dat lekkers vast héél véél wandelen😆
Precies Saskia! Om weer trek te krijgen voor de volgende maaltijd 😉