Een stralende zon en stralende mensen. Groene wijngaarden, spectaculaire vergezichten, helderblauwe baaien en machtige bergtoppen vormen het decor van onze reis. Een bijzondere, want op de Garden Route trotseren we onverharde bergpassen, ontmoeten we trotse locals en drinken, braaien en haaien we er op los. Baie welkom in Suid-Afrika!

“Jullie hebben de klok. Wij de tijd!”, glimlacht een baliemedewerker ons toe wanneer we ietwat gehaast het autoverhuurkantoor binnen lopen. De toon is gezet. Want vanaf het moment dat we na een elf uur durende vlucht in Kaapstad onze witte Nissan in stappen, glijdt het alledaagse gesjees van ons af. Tenminste, voor even. Zodra we met goede moed rechtsom de parkeerplaats afdraaien, zinkt ons de moed direct weer in de schoenen. Dat links rijden – ruitenwissers als richtingaanwijzer – maakt van ons een gevaar op de weg. Maar oefening baart kunst. Na een klein half uur Afrikaanse snelweg en een tiental drukke kruispunten, gaan we alsnog over op relaxte, Afrikaanse voet. Op naar de 16 dagen, 5 uur en 8 minuten die ons te wachten staan. Alle tijd.

Stad van uitersten
Kaapstad. Een pracht van een stad. En eentje van uitersten. Van indrukwekkende bergtoppen, en hagelwitte zandstranden. Een stad waar wijnboeren hun traditionele gaarden trouw blijven en moderne restaurants vertrouwen op eigentijdse kooktechnieken. Waar de Zuid-Afrikaanse jetset flaneert op Beach Road – Camps Bay, de surfers chillen op het strand en de jongens uit het township uren langs de snelweg lopen om in diezelfde stad te komen. Dát is Kaapstad. Wij zijn verkocht, vanaf het moment dat we voet zetten op Kaapse grond. Een bruisende metropool, ruime keuze aan baaien en award winnende wijnhuizen op slechts 20 minuten afstand. De levensgenieter haalt hier zijn hart op. En dat is precies wat wij gaan doen.

De apartheid
Hoe relaxed en hartverwarmend de Zuid-Afrikanen ons begroeten, zo heftig is hun leven ten tijde van de Apartheid (1948-1990) geweest. Nog geen 25 jaar geleden verliet Nelson Mandela – na 18 jaar gevangenschap – zijn postzegelgrootte cel en liep hij pas acht jaar later met opgeheven hoofd zijn ‘Road to Freedom’. Met de bekende beelden op ons netvlies, stappen we de boot naar Robben Eiland op. De Tafelberg transformeert zich tegen de strakblauwe lucht langzaam tot een grootte Vaalserberg. Dolfijnen spelen in het spoor dat onze boot achterlaat. Da’s genieten. Maar tegelijkertijd beseffen we hoe zwaar het mooie uitzicht op de Moederstad moet zijn geweest voor de gevangenen. Doodnormale mensen, zoals jij en ik. Met hun donkere huidskleur als enige aantekening op het strafblad.

Nelson en ik
Overal waar we komen is hij een held. Nelson Mandela. En overal lacht zijn vriendelijke gezicht ons toe. De haperende stem van onze gehuurde TomTom doet geen recht aan de straten die naar hem vernoemd zijn. “Wist je dat de Rotterdam Boulevard onlangs ‘hernoemd’ is tot Nelson Mandela Boulevard?”, vraagt James trots. Samen met onze nieuwe taxi-vriend begeven we ons naar de volgende culturele stop in Kaapstad: District Six Museum. Een klein museum, middenin de gelijknamige volkswijk, maar van indrukwekkend grote betekenis voor de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. “Kijk. Hier op deze kaart zie je mijn wijk”, we hangen aan de lippen van onze gids. “En hier woonde ik. Zie je die namen? Dat waren mijn buren. Na al die jaren durfden ze voor het eerst District Six weer te bezoeken en lieten een blijvende herinnering achter op deze kaart.” We proberen te voelen hoe het moet zijn geweest… Een complete wijk, weggevaagd. Omdat van het ene op het andere moment werd besloten: “Hier wonen blanken”. Geen blanke die er van wilde weten. De mierzoete Charlies cheesecake, die we na ons museumbezoek samen met James eten, heeft een bittere nasmaak.

Culinair walhalla
Naast de nodige cultuursnuiverij eten we in Kaapstad ‘schilderijtjes’, ontdekken we de hippe tenten van Long Street, en shoppen de Old Biscuit Mill leeg. Wanneer de zon ‘s avonds achter de scheepsmasten van V&A Waterfront ondergaat, zijn we ervan overtuigd dat deze reis alleen nog maar mooier wordt. Baie mooi! Met de Tafelberg in de achteruitkijkspiegel, rijden we de dagen erna van wijnhuis naar wijnhuis. Het proeven, ruiken, walsen én drinken gaat ons bijzonder goed af.

Maar wijnwalhalla’s Stellenbosch en Franschoek hebben meer te bieden dan vergiste druivensap alleen. De ene na de andere vineyard blijkt naast bottelen en blenden ook te beschikken over culinaire talenten. Neem La Provence (Franschoek), Spice Route (Paarl) en Boschendal (Stellenbosch) waar onze smaakpapillen overuren draaien. Het is algemeen bekend: Zuid-Afrika staat voor natuur, wildparken en wijn. Maar dat het land ook beschikt over de allerbeste restaurants, een zeer verfijnde keuken en uitstekende service heeft ons blij verrast. Zelfs de braai bij onze B&B Casa di Mori in Stellenbosch smaakt beter dan welke goedbedoelde Nederlandse barbecue ook.

Naar de haaien
We kiezen eieren voor ons geld en verruilen de druiven voor de vis. Want daar draait het om in kustplaats Hermanus: ‘the Whale Capital of the World’. Wanneer je hier in het winterseizoen met een Stellenbrau zit te genieten op het terras, trekken honderden walvissen in families tegelijk aan je voorbij. Hermanus is dan ook het paringsgebied van de zuidkaper. Jammer, wij kiezen voor een terrasje in de januari zomerzon en nemen genoegen met een flinke pan dampende mosselen.

Slaapdronken en gehuld in een oranje regenjas maatje tent, stappen we de volgende ochtend in het nabijgelegen Gansbaai de boot van Shark Lady op. Er mag nu dan geen walvis te bekennen zijn, haaien zijn er altijd. Overal. En in Gansbaai slaat de teller uit in het rood. Terwijl het angstzweet op onze bovenlip parelt, wagen we de sprong in het diepe en duiken een vijf meter brede kooi in. Shark Cage Diving staat op menig ‘try before you die’-lijstje. Zo ook bovenaan die van ons. De intens walgelijke geur van visingewandensoep en een haak met twee bungelende vissenkoppen, trekken de haaien als magneten naar onze kooi. Met de voeten en handen krampachtig binnen boord, kijken we ademloos toe. Vijf meter lange (!) gevaartes en rijen messcherpe tanden passeren ons op nog geen 30 centimeter afstand. Been there, done that. Dat dan weer wel.

Adrenaline in Knysna
We vervolgen onze reis op de Zuid-Afrikaanse Garden Route richting Knysna. Een groen paradijs gelegen aan de Indische Oceaan en een groot strandmeer. Waar Hermanus het moet hebben van haar walvissen, staat Knysna bekend om de oesters. Ons appartement, met uitzicht over het water én ondergaande zon, is drie dagen lang de relaxte thuisbasis voor onze zoektocht naar nóg meer adrenaline. Na ons haaienavontuur zijn we niet te stoppen: canopying tussen de eeuwenoude bomen van Tsitsikamma National Park, wiebelen op hangbruggen over Storms River Mouth en een ruwe boottocht over het meer naar de twee ‘heads’ van Knysna.

Township ’toerisme’
Een bezoek aan de plaatselijke township zet ons weer met beide benen op de grond. Want wat kunnen wij veel leren van deze arme, maar gelukkige mensen. Ten tijde van de Apartheid zijn kleurlingen en ‘zwarte’ mensen door de regering in de Zuid-Afrikaanse buitenwijken geplaatst. Nog altijd woont een groot deel van de bevolking in de dicht tegen elkaar gebouwde, golfplaten huisjes. Toch zijn de mensen hier vrolijk en ruilen ze hun eenkamerhuisje en zeecontainer-kapsalons voor geen goud in voor meer luxe in de stad. “Ubuntu, verbondenheid. Dat is wat de gemeenschap hier zo hecht maakt”, aldus onze gids en township-inwoonster Ella Mahlulo. “Dat maakt ons rijker dan welke hoeveel geld dan ook.” Wauw. Dat komt binnen.

Antiek in Prince Albert
Wanneer we met onze huurauto – lees ‘geen 4WD’ – de Swartbergpas trotseren, zijn we echt even helemaal klaar met het avontuur. Met klotsende oksels en – godzijdank – vier ongeschonden autobanden, rijden we uren later onze bestemming Prince Albert binnen. Hier lijkt de tijd stil te staan. Koloniale huisjes, ouderwets Engelse high-teas en de allervriendelijkste B&B-eigenaresse ooit. We laten ons haar zelfgemaakte lemonade dankbaar smaken, eten Bobotie bij zonsondergang en slapen onze adrenalineroes uit in een antiek hemelbed. B&B Prince Albert Country Stay is even onze hemel op aarde. Na een frisse duik in het zwembad en vers bereid ontbijtje, vervolgen we onze rondreis. Voor dag en dauw, op naar de Big Five.

Big Five
Een safari, Game Drive, is een absolute must-do in Zuid-Afrika. Zo vinden wij. Er zijn meerdere plaatsen om de Big Five te spotten, waarbij het Kruger Park voor menigeen met stip op nummer 1 staat. Helaas, ons krappe reisschema laat het niet toe om 1.500 kilometer in noordelijke richting te reizen en dus kiezen wij voor Sanbona Wildlife Reserve, op drie uur rijden van Kaapstad. Na een hobbelige weg en een hevige strijd met onze navigatie, wacht een warm onthaal. En de meest luxe ‘kampeertent’ die we ooit hebben gezien. King size bed, champagne, jacuzzi, terras en buitendouche. Ondanks het tijdstip komt de wake-up safari call om 5:00 als een cadeautje. Wat is dit gaaf! Witte leeuwen, olifanten, neushoorns, giraffen en zebra’s. Samen met privé-ranger JP verlaten we de jeep om een heuse cheetah familie van dichtbij te bekijken. Met het volste vertrouwen en wiebelende knieschijven volgen we in stilte. Met elk takje dat onder onze gympies breekt, vrezen we onze allerlaatste stap gezet te hebben. Vanzelfsprekend is er van dat angstzweet later aan de hotelbar weinig over.

Polaroid picture perfect
Onze laatste autorit leidt langs de adembenemend mooie kustlijn en spectaculaire Cheapman’s Peak. Bestemming: Kaapstad. Terwijl we af en toe stoppen om te genieten van het uitzicht, trekt onze Zuid-Afrika reis in polaroids aan ons voorbij. Wat een land. Wat een mooie mensen. Ons laatste uitstapje gaat naar Kaap de Goede Hoop. De plek waar volgens de legende de Flying Dutchman nog altijd de Kaapse wateren onveilig maakt. Na een ontmoeting met de waggelende pinguïn-vrienden van Boulders Beach, de surfdudes bij Dunes in Hout Bay en de apen die onderweg brutaal ons pad kruizen, laten we Zuid-Afrika achter ons. Totsiens, ek hoop ons sal mekaar eendag weer sien!

Voor meer Zuid-Afrika inspiratie zie: MijnZuidAfrika.nl. Daar droom ik ook regelmatig even terug 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CHECKIN BALIE

Welkom op Your Check-in, waar de leukste, meest bijzondere en memorabele belevingen in binnen- en buitenland worden gedeeld.

SNEEUWPRET