Duizenden tempels, een nog vrij gesloten gemeenschap en bijzondere cultuur. Myanmar heeft iets mysterieus. Door zijn koloniale verleden zijn er nog veel Britse invloeden overal in het land terug te vinden. Deze steken fel af tegen het dagelijkse birmese leven en de lokale gebruiken. Ik besloot dit jaar het land met een backpack te verkennen en dit is de reisroute die ik nam.

Reisroute: Myanmar in 2 weken

Rangoon
Rangoon – ook wel Yangon genoemd – is niet de hoofdstad van Myanmar, maar zeker een bezoek waard. Het is een hectische drukke stad en uitstekend om je eerste dagen in het land te spenderen. Verblijf in Downtown om direct in het echte Birmese leven onder te duiken. Hoogtepunt welke je uiteraard niet kunt missen: de Shwedagon Pagoda.

Shwedagon Pagoda ©Eline Heeres

Kalaw
Vanuit Yangon neem je eenvoudig een bus naar het bergplaatsje Kalaw, een oude Britse nederzetting. Vanuit deze plaats starten er diverse hikes naar het wereldberoemde Inle Lake. In Kalaw maak je een mooie wandeling in de omliggende heuvels en maak je kennis met de lokale bevolking die voor hun winkeltjes zitten in de hoofdstraat. Ik verbleef in Hillock Villa, een oase van rust als je vanuit het drukke Yangon komt.

Hike naar Inle Lake ©Eline Heeres

Inle Lake
Vanuit Kalaw starten 2- en 3-daagse wandelingen naar Inle Lake, het bekendste meer van Myanmar. Tijdens de hike leer je van een gids alles over het lokale leven, proef je van Birmese gerechten, overnacht je bij een boerenfamilie en vergaap je je aan het uitzicht op de bergen. Op de laatste dag van de hike bereik je een zijspoor van Inle Lake. Met een houten kano word je in zo’n 30  minuten over het meer naar je overnachtingsplek bij of aan het meer gevaren. Ik verbleef in Nyaung Shwe aan de noordkant van het meer.

Inle Lake ©Eline Heeres

Bagan
Neem vanuit Nyaung Shwe de bus naar Bagan. De bus die ik nam reed in de nacht en kwam omstreeks 4:00 uur aan bij het busstation van Bagan. Hier stond al menig taxichauffeur te wachten op de reizigers die naar hun hotel wilden worden gebracht.

Bagan ©Eline Heeres

Bagan – Mount Popa
Heb je genoeg tijd, neem dan zeker een bezoek aan Mount Popa mee. Deze indrukwekkende berg met een tempel erop ligt op een uur rijden van Bagan en is dan ook een uitstekende (halve) dag trip.

Mount Popa ©Eline Heeres

Pyin Oo Lwin
Vanuit Bagan reisde ik met de bus naar Pyin Oo Lwin, ook wel de bloemenstad genoemd. Vanuit hier reisde ik met de trein naar het noorden om de Goteik Bridge te bewonderen. Het is mogelijk om de route te vervolgen naar bergplaatsje Hsipaw. Zelf nam ik die dag de trein terug naar Pyin Oo Lwin en vervolgde mijn reis naar Mandalay per taxi. Het treinstuk tussen Pyinn Oo Lwin en Mandalay duurt namelijk 3 keer zo lang dan de taxirit.

Goteik bridge ©Eline Heeres

Mandalay
Na een taxirit door de bergen kom je aan in de bruisende stad Mandalay. Een compleet andere ervaring dan mijn ontmoeting met Yangon. Ik ben dan ook blij dat ik hier mijn reis eindig en zo een schitterende laatste indruk van Myanmar in mijn geheugen grif.

Mandalay Hill ©Eline Heeres

 

Myanmar

LIGGING & BEREIKBAARHEID

Myanmar – het voormalige Birma – ligt in Zuidoost-Azië en grenst aan Bangladesh, India, China, Laos en Thailand. Vanuit Nederland gaan er geen rechtstreekse vluchten. Via Bangkok reis je eenvoudige met een low cost maatschappij als Tiger Air naar Myanmar.

WIST JE DAT…

Het steeds eenvoudiger wordt om aan geld te komen in Myanmar. Werd voorheen geadviseerd voldoende geld mee het land in te nemen, is het tegenwoordig in de grote steden en meer toeristische plekken geld uit het automaat te halen. Doe dit dan wel binnen bij een bank en niet bij één van de vele kleine betaalautomaten op straat.

WAAR JE MYANMAR NOG MEER VAN KENT

  • Boeddhisme
  • Land van de duizenden tempels
  • Het land is de afgelopen tijd veelal slecht in het nieuws geweest

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CHECKIN BALIE

Welkom op Your Check-in, waar de leukste, meest bijzondere en memorabele belevingen in binnen- en buitenland worden gedeeld.

SNEEUWPRET