Myanmar is de afgelopen jaren vaak in het nieuws geweest, en niet in positieve zin. Veel regio’s in het land zijn afgesloten voor buitenlandse bezoekers en het is raadzaam altijd waakzaam te zijn. Dit betekent niet dat je niet naar het land van de duizenden tempels kan afreizen. De cultuur, mensen en omgeving zijn bijzonder inspirerend. Wat je precies moet weten voordat je op het vliegveld stapt?

Reis wijs

Houd altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. Zo weet je precies in welke gebieden je je kunt begeven en welke gebieden je moet vermijden. Vaak zien we mensen alsnog de rode regio’s intrekken, dit is echter niet aan te raden. Het negatieve reisadvies is er niet voor niets.

Ter voorbereiding

Uiteraard heb je ook voor het reizen naar Myanmar een aantal reisdocumenten nodig. Wat precies? Check de lijst hieronder. Zorg er ook voor dat je een goede reisverzekering hebt afgesloten en je alle telefoonnummers bij de hand hebt.

Documenten

 • Een geldig paspoort dat tenminste nog 6 maanden geldig is op de laatste dag dat je in het land bent.
 • Een (toeristen) visum om in het land te mogen verblijven.
 • Wil je toch buiten de toeristische gebieden reizen in het land? Dan heb je een vergunning nodig. Deze kun je aanvragen bij het kantoor van Myanmar Travel and Tours in Yangon.

Verzekeringen, inentingen en meer

 • Sluit een goede reisverzekering af die dekken is in Myanmar.
 • Zet de telefoonnummers van de alarmcentrale, plus de telefoonnummers voor je noodcontacten niet alleen in je telefoon, maar schrijf ze ook op een briefje. Mocht je je telefoon kwijt raken, dan heb je nummers alsnog bij de hand.
 • Activeer je bankpas voor gebruik in het buitenland.
 • Zorg voor de juiste inentingen. Raadpleeg de website van Thuisvaccinatie.nl om te kijken welke inentingen je nodig hebt.

Wat je verder moet weten

 • Het openbaar vervoer netwerk en de wegen in Myanmar zijn niet bijzonder goed. De beste manier om door het land te reizen is met de bus. Deze bustickets koop je eenvoudig bij boekingskantoren of bij de receptie van jouw hostel/hotel.
 • Men spreekt nauwelijks Engels in het land. Je zult dus vaak genoeg met handen en voeten moeten gebaren om duidelijk te maken wat je wilt.
 • Neem bedekkende kleding mee, anders kom je de tempels niet in. zorg dat knieën en schouders bedekt kunnen worden.
 • Het dragen van instapschoenen is een aanrader, zeker in Bagan. Bij iedere tempel dien je je schoenen achter te laten in de daarvoor bestemde rekken. Omdat je soms wel 10 tempels op een dag bezoekt, is het wel zo prettig om niet elke keer je veters te moeten strikken.
 • Neem anti-muggenspray mee en bedek in de avonden je armen en benen. Je wilt niet terug komen met het Dengue virus onder de leden, dat verspreid wordt door de Tijgermug.
 • In Myanmar wordt er nog veelal met cash geld betaald (Kyat). Hoewel het verhaal de ronde gaat dat er alleen in de grote steden gepind kan worden, is dat tegenwoordig niet meer per se het geval. Ook in de kleinere steden staan geldautomaten, maar zorg altijd voor voldoende cash op zak. Zowel Kyats als Amerikaanse dollar.

En verder?

Verder… sla eens links af, waar iedereen rechts gaat. Ga het gesprek aan met de lokale bevolking, ook al is het met handen en voeten, en gedraag je natuurlijk als gast van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CHECKIN BALIE

Welkom op Your Check-in, waar de leukste, meest bijzondere en memorabele belevingen in binnen- en buitenland worden gedeeld.

SNEEUWPRET