Innsbruck staat onder fietsfanaten bekend als metropool voor mountainbikers. Er zijn vele tracks in de omgeving en je vind er bike-parks met obstacle runs en uitdagende parcoursen. Voor Sjef stuntpiloten, maar ook voor beginners. Maar dit jaar duiken ook twee nieuwe fietstrends op in en rondom de stad: ‘bikepacking’ en ‘gravel cycling’. Het eerste fenomeen is een stoere evolutie van de fietsvakantie, de tweede trend houdt het midden tussen mountainbiken en wegwielrennen. Innsbruck volgt deze trends op de voet. Zo is de stad onderdeel van vele bikepacking tours en wordt er dit jaar een heus gravel cycling evenement georganiseerd. 

Fietsstad Innsbruck

Het fietsvriendelijke karakter van Innsbruck is onder liefhebbers welbekend. In de regio worden vele fietsroutes aangeboden voor verschillende disciplines en allerlei niveaus. Zo kun je met een e-bike langs lokale voedselproducenten rijden, met de mountainbike de Nordkette bedwingen of op een downhill-bike door het bike-park crossen. In september 2018 was de stad zelfs het decor van het WK-wielrennen. De internationale media-aandacht bood het ideale platform om de veelzijdigheid van de stad als fietsbestemming te laten zien. Bikers kunnen een Bike City card aanschaffen die toegang biedt tot meerdere liften, het bike-park en verschillende trails.

Gravel Cycling

Sinds een paar jaar is ‘gravel cycling’ enorm in opkomst. Zoals de naam al doet vermoeden begeef je je met een fiets op grindpaden en onverharde wegen. Over landwegen en wandelpaden doorkruis je de mooiste gebieden. De stalen ros die je voor deze hobby gebruikt is sportiever dan een stadsfiets, maar lichter en slanker dan een mountainbike. Dit maakt de fiets een stuk comfortabeler en daardoor ook geschikt voor lange afstanden. Online worden al veel routes gedeeld. Op 22 september 2019 wordt ‘Gravel Innsbruck – ride with passion‘ georganiseerd. Tijdens dit evenement kunnen mountainbikers en gravelbikers bijzondere parcours rijden, die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn, zoals de Olympische bobsleebaan en de Höttinger Höll (bekend als zwaarste klim van het WK wielrennen 2018).

Gravel Cycling ©Franz Oss

Bikepacking

De wandelvakantie en de yogaretraite maakten al eerder hun comeback, maar nu is ook de fietsvakantie weer hipper dan ooit. Dit vakantieconcept heeft wel een iets stoerder jasje gekregen. Autowegen worden verruild voor bosroutes, wandelpaden en berg-trails en de tandem maakt plaats voor een gravel-bike of ander sportief model. Innsbruck blijkt een echt ‘hub’ voor bikepackers. Veel Alpentochten trekken langs te stad. Zo is er de Tour TransAlp, van 23 tot 29 juni 2019, een grote wielertocht van Innsbruck naar het Gardameer. Als deelnemer rijd je van dorp naar dorp, terwijl je de meest indrukwekkende landschappen passeert. De organisatie verzorgt het vervoer van bagage en biedt de mogelijkheid te overnachten in hotels of pensions. Uiteraard kun je een bikepacking avontuur ook anders aanpakken. Echte bikkels gaan op solo-reis en fietsen langere afstanden, met als bepakking niet veel meer dan een lichtgewicht tent en kookstel, die op ingenieuze wijze aan de fiets zijn gemonteerd. Hoe ver je wilt gaan, is aan jou!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CHECKIN BALIE

Welkom op Your Check-in, waar de leukste, meest bijzondere en memorabele belevingen in binnen- en buitenland worden gedeeld.

SNEEUWPRET