Italiaanse charme op de piste

Südtirol, ‘een bestemming waar je eens geweest moet zijn’, had ik van horen zeggen. Heerlijke wijnen, bijzondere uitzichten en perfecte skipistes zouden mij bij aankomst staan op te wachten. Indrukwekkende gebergten, de Sella Ronda, de Südtirolse gastvrijheid; ik zou het allemaal gaan meemaken deze week. Ik ging een midweek skiën in het Italiaanse Südtirol.

Retourtje Innsbruck

Op maandagochtend om half 12 vertrek ik van de luchthaven van Rotterdam richting Innsbruck om vervolgens met een huurauto van Sunnycars door te rijden naar de Italiaanse regio Südtirol, niet te verwarren met het Oostenrijkse Tirol. Binnen slechts één uur en 10 minuten land ik midden in de stad van Innsbruck. Hier pak ik nog snel even een lunch mee bij Ludwig Burgers in de gezellige Oostenrijkse binnenstad.

Vanuit Innsbruck gaat de route via de tolweg A13 (€ 10,-) verder richting Italië. Op deze weg vang ik nog een glimp op van de Olympische skischans van Innsbruck. Een bijzonder bouwwerk vanwaar je een indrukwekkend uitzicht op de stad hebt (lees hier). Door de Brennertunnel over de A22 rijd ik naar mijn volgende stop Brixen / Bressanone, ca. 85 km, 1 uur rijden.

Authenticiteit in Bressanone

Eenmaal aangekomen in Bressanone ga ik op zoek naar mijn verblijfplaats. Ik slaap die nacht in Hotel Goldener Adler, een plek met een rijke historie die ruim 500 jaar terug gaat. Hoewel het hotel er dus al als één van de eerste hotels in de stad staat, is de binnenkant geheel gemoderniseerd en voorzien van 30 kamers. Een prettige bijkomstigheid is de inpandige parkeerplaats. Erg handig, want ik zit tenslotte in het centrum.

Bressanone is na Merano (1) en Bolzano (2) de op 3 na grootste stad in Südtirol. Bressanone is een cultuur historische plaats, bekend als een van oudsher bekende bisschopsstad. De domkerk met zijn kruisgewelven en de nog aanwezige muurschilderingen, is zeker een bezoek waard!

Elk jaar vindt er in Bressanone een waterlichtfestival plaats en komen er vele mensen af op de kerstmarkten met lokale producten. Deze lokale producten worden ook veelvuldig in de restaurantkeukens gebruikt. Duurzaamheid en lokale specialiteiten staan hier dan ook hoog in het vaandel.

Brunico, stad van de bergsport

Na een heerlijke nacht in Bressanone vervolg ik mijn weg naar Brunico. Dit betekent 35 km over de E66, een tweebaansweg, en kost me zo’n 45 min reistijd. Net buiten Brunico heb ik een gerenoveerd familiehotel geboekt op nog geen 5 minuten rijden van Kronplatz. Hotel Krondlhof heeft hiermee een perfecte ligging met toegang tot een zeer uitgebreid skigebied dat onderdeel is van de Dolomiti Superski. Perfect voor een midweek skiën in dit Italiaanse Südtirol.

De plaats Brunico staat volledig in het teken van de sport, de bergsport om precies te zijn. De stad wordt gedomineerd door de berg Kronplatz, waar het zesde en tevens laatste museum van de beroemde alpinist Reinhold Messner ligt: het Messner Mountain Museum Corones. Een aanrader voor diegene die geïntrigeerd is door het leven in de bergen.

In de avond strijk ik neer bij restaurant Cosmo, een plek met een moderne uitstraling, leuke muziek en een gevarieerde menukaart. Zelfs op woensdagavond buiten het seizoen is het restaurant helemaal vol. Reserveren is dus gewenst!

Midweek skiën in het Italiaanse Südtirol

Onderaan de lift bij Kronplatz vind ik een groot verhuurkantoor waar de verhuur van materiaal super vlug geregeld wordt via tal van monitoren. Heb je al eerder materiaal gehuurd op deze plek, dan haal je gewoon je gegevens van de vorige keer op. Hoe handig is dat?!

Vroeg in de ochtend vertrek ik richting Alta Badia, onderdeel van de bekende Sella Ronda en de Dolomiti Superski. Een rit van ca. 40 km (ongeveer 1 uur) met de auto brengt me over kronkelige bergwegen richting Corvara. De skipas die ik koop kost € 56 en geeft me één dag toegang tot het hele Dolomiti Superski gebied bestaande uit 12 skigebieden en meer dan 1200 km aan afdalingen. Met mijn lokale gids Christine begin ik aan de schitterende skitocht, de Sella Ronda.

De Sella Ronda: must do voor iedere skiliefhebber

Het Sella-massief waar ik doorheen ski, ligt tussen de dalen Alta Badia en Val Gardena/Gröden. Het massief wordt omringd door de vier bergpassen Sella/Sellajoch, Passo Gardena/Grödnerjoch, Campolongo en Pordoi. ‘s Winters kan er met behulp van pistes en skiliften om het massief heen worden geskied. Deze ronde wordt de Sella Ronda genoemd.

Je kunt de Sella Ronda clockwise of anti clockwise skiën, vertelt Christine. De clockwise route is haar favoriet. De routes worden door middel van een kleur aangegeven, in ons geval oranje. De andere kant uit wordt met groene tekens aangegeven. Lekker duidelijk, zo hoef je niet bang te zijn de weg kwijt te raken.

Samen met mijn gids neem ik de eerste cabine naar boven, om een kijkje te nemen bij Rifugio Piz Boè Alpine Lounge. Wat een sfeervol bergrestaurant! De glazen gevel van maar liefst 34 meter maakt dat je een schitterend panorama uitzicht hebt op de Dolomieten. Om de berghut te bereiken stap je in Corvara in de Boè gondel, waarna de Alpine Lounge direct naast het bergstation ligt. Rifugio Piz Boè Alpine Lounge heeft een selfservice restaurant, een gourmet restaurant en een kiosk. Het hart van deze berghut is de Alpine Lounge. Hier chill je ‘m bij de open haard met bijvoorbeeld een kleurrijke Apérol Spritz. Maar voor mij nu (nog) niet! Het is tijd om te skiën.

Prachtig geprepareerde pistes liggen aan de voeten van mijn ski’s. Wat me opvalt is dat de pistes vriendelijk zijn en dat ook de minder ervaren skiërs van deze tocht zouden moeten kunnen genieten. Na de nodige op- en afdalingen passeren we enkele van de hotels die op de piste liggen: Passo Sella Resort en Piz seteur. Mooie plekken om te logeren, denk ik hard op.

Halverwege onze tocht maken we een stop bij restaurant Refugio Emilio Comici op 2541 meter hoogte. Het glas lokale met witte wijn en de culinaire versnaperingen smaken me goed! Een DJ zorgt voor de nodige sfeer. Vanuit een oude liftcabine draait hij zijn platen met zicht op een zonnig terras met ligstoelen en statafels.

Lunchen doe ik nog een stuk verder op, bij de Jimmy Hütte. Wederom met een heerlijk glaasje, en lokale gerechten zoals knoedel en pasta tegen zeer betaalbare prijzen. Met weer voldoende brandstof en energie stap ik na de lunch weer op mijn latten om terug te skiën naar Corvara, het beginpunt van mijn tocht. Met een voldaan gevoel stap ik terug in de auto naar het hotel waar ik verblijf. Wat een heerlijke ervaring.. Voor herhaling vatbaar!

Meer lezen over deze midweek skiën in Italiaanse Südtirol? Lees hier over het skiën op Kronplatz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op Instagram

CHECKIN BALIE

Welkom op Your Check-in, waar de leukste, meest bijzondere en memorabele belevingen in binnen- en buitenland worden gedeeld.

SNEEUWPRET