Visrokerij Smeding - Yourcheckin

De geur van vis komt je al tegemoet zodra je IJmuiden inrijdt. We rijden langs de haven met imposante (vissers)schepen die even te rusten liggen. Nog vanochtend hebben zij ‘de buit’ binnengehaald waar ik zo van ga smullen. Na een bezoekje aan de splinternieuwe winkel ‘Pluijms Eetbare wereld’ die binnenkort geopend wordt, neemt de bekende TV-chef mij en mijn gezelschap mee naar een pareltje van de stad: Visrokerij Smeding. Geen sexy hotspot, maar een eenvoudige ‘snackbar’. Geen frites, bitterballen en bamischijven, maar de lekkerste kibbeling en gerookte vis die ik ooit geproefd heb! 

Roken op traditionele wijze
Wanneer we het cafetaria – een Amerikaanse diner met oer-Hollandse tegeltjeswijsheden – binnenlopen worden we hartelijk begroet. Na een plekje te hebben uitgezocht, krijgen we een kijkje in de visrokerij waar vis nog op traditionele wijze wordt gerookt. Gezond zal het niet zijn, want bij het verbranden van het zaagsel onder de rekken vis komen dikke zwarte rookpluimen vrij. Maar dit zal Geert Smeding niet deren. Elke ochtend om 4:00 uur staat hij al voor zijn ‘ovens’ om met grote passie zijn vissen te roken.

Visrokerij Smeding is opgericht in 1933 en verhuisde in 1966 naar zijn huidige plek nabij de havens van IJmuiden. In de rokerij wordt ambachtelijk op de hand gerookt, iets wat in de nabije toekomst met nieuwe regelgeving een uitgestorven expertise in Nederland zal zijn. Het op de hand roken van de vis zorgt voor een betere controle over het hele proces wat uiteindelijk resulteert in een hogere kwaliteit gerookte vissoorten. Van makreel, botervis tot zalm en haring. De smaken zijn vol en puur, precies zoals je het wilt hebben.

Boterzacht, knapperig en romig tegelijk
Aan de balie bestellen we verschillende soorten vis, we willen immers van alles wat proeven. Het vet waar onze kibbeling – van vers gevangen kabeljauw – in wordt gebakken, wordt dagelijks vervangen. Iets wat echt een verschil maakt voor de smaak: een knapperige korst met boterzachte inhoud, zónder frituursmaak. Naast de kibbeling liggen de roze gerookte zalmmoten mij aan te staren. Bij het prikken van de vis om mijn vorkje rafelt het vlees uit elkaar. En niet omdat het droog is, want de inhoud kijkt me glanzend aan. Het gerookte botervisje maakt ons ‘visplateau’ compleet. Gedipt in een goed cocktailsausje of puur, want minstens net zo lekker.

Rock ’n Roll
En dan is er nog een verrassing in de ‘achtertuin’ van visrokerij Smeding. Daar heeft Smeding, een groot Elvis-fan, namelijk zijn eigen Amerikaanse diner en benzinepomp uit de jaren vijftig gebouwd, waar zijn bolide – een Buick – staat te pronken. Een stap terug in de tijd van sex, drugs and rock ’n roll. Je krijgt spontaan zin om te dansen op de muziek die uit de jukebox knalt. Ideeën over themafeestjes overheersen direct mijn gedachten en de glanzende blik wanneer Geert over zijn passie spreekt, is onbetaalbaar. Een ‘visje halen’ bij Smeding, zal nooit meer hetzelfde zijn.

Yourcheckin

Adres
Je vindt Visrokerij Smeding aan de Rondweg 34-36 in IJmuiden. Van maandag t/m vrijdag is de visrokerij geopend van 05:00 tot 17:00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur.
www.visrokerijsmeding.nl

2 thoughts on “Verborgen parel: Visrokerij Smeding in IJmuiden

 1. top beschreven kom er al sinds mijn kinderjaren ,roken doen en kunnen wij ook in Zandvoort.
  echter er kan er maar een de kampioen zijn in Nederlanden dat is Elvis geert !!
  ook de family niet vergeten !zijn ook toppers .
  oook de complimenten voor de schrijver van dit stuk leuk gedaan .
  gr ton haak (blankebil)
  zandvoort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op Instagram

CHECKIN BALIE

Welkom op Your Check-in, waar de leukste, meest bijzondere en memorabele belevingen in binnen- en buitenland worden gedeeld.

SNEEUWPRET