Op zoek naar de Europese Big Five

Denk je aan de Grotten van Han, dan denk je wellicht enkel aan het ondergrondse avontuur. Maar naast de mooiste grotten van Europa biedt het Domein een wildpark van maar liefst 250 hectare waar je te voet of in een safari car op zoek kunt gaan naar de Big Five van Europa. Op 270 km van Utrecht kom je na zo’n 3 uur rijden aan in het schattige plaatsje Han-sur-Lesse, we verblijven in het hotel Grenier des Grottes schuin tegenover het gebouw van Domaine des Grottes de Han. Binnen kopen we ons ticket voor de grotten en het wildpark, a € 31,90 per persoon. Met dit ticket krijgen we ook toegang tot de musea Han 1900 en Prehisto Han. Met verschillende kleuren lijnen worden de verschillende mogelijkheden aangeduid: de gele lijn leidt naar de wandelroute door het wildpark, de groene lijn naar de safari car die in 1,5 uur tijd het park door rijdt en de rode lijn naar het trammetje die je naar de ingang van de grotten brengt, alwaar je in 1 uur en drie kwartier wordt rondgeleid.

Het honderd jaar oude trammetje brengt je naar de grotten

17 km grot, waarvan 2 km begaanbaar

We beginnen de dag met de tour door de Grotten van Han. Een bijzonder authentieke grot, niet uitgehouwen door de mens, maar door de rivier de Lesse. Een antiek trammetje van meer dan 100 jaar oud brengt ons in 10 minuten naar de ingang van de grot. De rondleiding wordt verzorgd door een gids die zowel Frans- als Vlaamstalig de meest prachtige details kan vertellen over de grotten. Hij laat ons alle gangen en zalen zien van de 2 km die de grotten begaanbaar zijn, van de in totaal 17km dat het beslaat. Door uniek aangelegde led verlichting komt de grot echt goed tot zijn recht. Een zeer indrukwekkend schouwspel van sfeervol verlichte stalagmieten en stalactieten. De gids laat onze fantasie op zijn beloop gaan en we zien ineens een stalagmiet in de vorm van de Statue of Liberty en een heuze diamanten kroon, of wat dacht je van een bijenkorf? We bevinden ons 80 – 120 meter onder de grond, met een goede isolatielaag boven ons, is het in de grot altijd een continu temperatuur van zo’n 13 graden. De gids vertelt ons dat een stalagmiet groter wordt met 2 cm per 100 jaar.

De koepelzaal is machtig, 65 m breed bij 145 m hoog. We kijken onze ogen uit, wat een natuurpracht! Kleuren variëren van wit, naar steeds donkerder grijs, beige, oranje en bruin. En dan ineens horen we het stromen van de rivier de Lesse, nog altijd waant deze rivier zich een weg door de Grotten van Han.

De gids vertelt ronduit over de duizend jaar oude grot

500 diersoorten spotten in het wildpark

In ruim vijf minuten lopen we terug naar het gebouw waar we op het trammetje stapten, maar nu pakken we de safari car voor een rondtour door het wildpark wat maar liefst 250 hectare beslaat, wat wel 10x zo
groot is als Beekse Bergen. Wederom in twee talen, maar nu een informatieve geluidsopname die via de boxen van de safari car wordt afgespeeld, krijgen we informatie over alle dieren die we zien. Er leven
meer dan 500 verschillende diersoorten in het wildpark. Filosofie van het park is dat er geen exotische dieren gehouden worden, enkel Europese diersoorten, op uitzondering van het Sika hert, die oorspronkelijk zijn oorsprong in Azië kent. Het park is werkelijk waar prachtig, heuvelachtig en mooi bebost met wederom vele kleuren. Alles is natuurlijk, niet door de mens aangelegd. Het park is in 1970 opgericht als natuurreservaat, en dat is precies wat het is, je bevindt je hier midden in de natuur in de gezonde lucht van de Ardennen. We zien everzwijnen, herten, het verblijf van de landuil en de sneeuwuil, we lopen over de bladerdakbrug die over het verblijf van de poolvosjes heen gaat en een prachtig uitzicht over de vallei geeft. We tellen 8 grijze wolven en 8 poolwolven. Lynxen, wilde paarden,
de witte en zwarte ooievaar, steenbokken, bizons, mouvlons en in een gloednieuw verblijf: beren. 4 jongen spelen speels en rennen het hele verblijf door achter elkaar. Een bijzonder schouwspel. Deze omgeving doet me denken aan klein Canada, fantastisch!

Net klein Canada toch?!

De Europese Big Five

In het Domein van de Grotten van Han ga je op avontuur om de Big Five van Europa te ontdekken: de bizon, de veelvraat, de bruine beer, de wolf en de lynx. Voor kinderen is een ontdekkingsparcour voor kinderen in ontwikkeling wat beschikbaar is vanaf de zomer van 2020. Wij hebben nu wel weer zin in wat lichaamsbeweging, we kiezen ervoor om het wildpark ook nog te voet te gaan ontdekken. In een wandeling van 3 uur loop je een route van 8 km door het park. We vergapen ons aan het uitzicht en drinken even koffie bij het restaurantje Tivoli. Vroeger kwam het treintje tot hier,
waarna men naar beneden liep voor de vroegere ingang van de grotten. Toendertijd duurde een tour door de grotten maar liefst 4 uur. Het restaurant is nu een beschermd monument en zeer charmant. We wandelen terug naar de uitgang en nemen de omgeving nog een laatste keer goed in ons op. Conclusie, je hoeft niet ver te gaan om op één plek verschillende dingen te ontdekken wat uniek is en je bij zal blijven. Geschikt voor jong en oud!

Wist je dat?

  • Je in de bomen kunt slapen in het wildpark? Er zijn speciale Tree tents voor een unieke back to basic ervaring midden in de natuur!
  • Je in de Berenhut accommodatie terecht kan voor vergaderingen of teambuilding sessies?
  • Er in de nabije omgeving ook leuke campings te vinden zijn? Zoals La Clusure, wat gerund wordt door Nederlanders.
  • Het 1 uur rijden is naar Luxemburg?
  • Dit een leuke tussenstop is als je op doorreis bent naar Zuid-Frankrijk?
  • Er in september 2020 een nieuw hotel geopend wordt, hotel Chateau de la Lesse.

Voor meer informatie bezoek de website: www.grotte-de-han.be/nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CHECKIN BALIE

Welkom op Your Check-in, waar de leukste, meest bijzondere en memorabele belevingen in binnen- en buitenland worden gedeeld.

SNEEUWPRET