Malu van der Goes – Check-in PR
Wat te doen in Zuid-Tirol in de herfstperiode?
Afgelopen oktober was ik vier dagen naar de regio Südtirol / Alto Adige in Noord-Italië en kwam erachter dat deze regio echt een must-visit is. Zeker als je van een actieve vakantie houdt gecombineerd met heerlijke traditionele gerechten en een goed glas wijn.
Törggelen
Als de herfst tijd aanbreekt, dan begint in Zuid-Tirol het zogeheten vijfde seizoen namelijk het Törggelen. Dit is de mooiste tijd van het jaar om te gaan wandelen door de bergen, gecombineerd met een heerlijke lunch of diner bestaande uit regionale specialiteiten. Dit zogeheten vijfde seizoen vindt altijd plaats in oktober en november en komt voort uit een oude gewoonte wat een unieke traditie is geworden. ‘Törggel’ is Duits voor wijnpers en vroeger werd na de oogst van de druiven (in september) samen met de plukkers de jonge gefermenteerde wijn uit het ongegiste druivensap geproefd. Hierbij worden allerlei specialiteiten genuttigd die direct van de boerderij komt! Zoals hartige versnaperingen als spek en een typisch hard plat brood genaamd Schuttelbrod maar denk ook aan volledige gerechten zoals zuurkool, gerstsoep en diverse knoedels. Traditiegetrouw wordt dit afgesloten met zoete lekkernijen met appels of geroosterde kastanjes ‘keschtn’, want deze lokale producten zijn in overvloed in de herfstperiode.
Wandelen – Chestnut hike
De herfstperiode is de ideale tijd om te wandelen. Of je nu een ervaren hiker bent of juist een amateur-wandelaar, in Zuid-Tirol komt iedereen aan zijn trekken. De temperaturen zijn nog altijd aangenaam en de natuur is magischer dan ooit tevoren. Het uitgestrekte berglandschap kleurt namelijk in ontelbare tinten rood, roze en oranje. Zelf heb ik de Chestnut hike (Keschtnweg) mogen doen en deze route is erg leuk en goed te combineren met traditioneel Törggelen. De kastanje route strekt zich uit van Varna/Varn bij Bressanone/Brixen langs de hellingen van het Eisacktal en het dalgebied van Bolzano/Bozen. Ik heb zelf een deel van de route gelopen, ongeveer 6-8 km, begonnen in Velturno en geëindigd in Klausen. Dit heb ik op een heel rustig tempo gedaan en tussendoor twee keer gestopt bij boerderijen voor traditioneel törggelen. Tijdens de wandelroute kom je langs schilderachtige wijn- en appelgaarde en natuurlijk langs oude kastanjebomen. Op het pad kom je diverse gelegenheden tegen voor een welverdiende pauze en om de unieke traditie Törggelen te ontdekken.

Wijngaarden
Zoals al eerder genoemd is de herfst de periode om jonge wijnen te proeven bij een van de wijnboeren die zijn deuren opent in het vijfde seizoen. Italië kent vele wijnroutes die je kennis laten maken met verschillende regio’s en de lokale wijnproducten. In Zuid-Tirol zijn meer dan 200 wijnkelders waar je niet alleen de kwaliteitswijn kan proeven maar ook meer kan leren over wijn en wijnproductie. Ik heb zelf een ‘easy hike’ gedaan in de wijnvelden van Dorf Tirol dichtbij Merano. Nik de Rachewiltz, de gids, leerde mij meer over de eeuwenoude en typisch Zuid-Tiroler wijnbouw in “pergola stijl”. De wijnstokken zijn op pergola stijl – horizontaal – opgebonden om de maximale zonuren te krijgen en de druiven goed te laten ventileren. Aan het einde van de wandeling komen wij uit bij Kasteel Brunnenburg, het voormalig huis van dichter Ezra Pound. Het kasteel kent een rijke geschiedenis en diende in 1250 als burcht. Het is in de 20ste eeuw volledig gerenoveerd en biedt nu onderdak aan een landbouwmuseum en geeft een blik op het leven van de vroegere Zuid-Tiroler boeren.
Typische gerechten om te proberen
Zuid-Tirol staat ook bekend om gastronomisch genieten en haar bijzondere lokale keuken. De geschiedenis van de regio heeft bijgedragen aan de unieke en originele gerechten. De invloed van Duitse en Oostenrijkse volkeren is nog altijd sterk aanwezig in ingrediënten en gerechten. Ik zou persoonlijk graag de knoedels en dumplings aanraden tijdens je bezoek aan de regio. Traditionele knoedels zijn broodballetjes gevuld met spek bereid met melk, eieren en kaas geserveerd in bouillon of boter. Tegenwoordig zie je allerlei varianten bijvoorbeeld met spinazie of bieten in plaats van spek. Een alternatief zijn de traditionele dumplings waarin je duidelijk de mix van Alpine en Mediterrane invloeden terugziet. De dumplings zijn een soort grote gnocchi’s ter grote van een kiwi gemengd met spinazie en geserveerd met parmezaanse kaas of gesmolten boter.
Tip!
Zuid-Tirol kent een heerlijk verfrissend drankje dat perfect voor een aperitief kan lenen: ‘Hugo’. Het is een trendy drankje gemaakt van sprankelende mousserende wijn, vlierbloesemsiroop en muntblaadjes.