Tijdens een rondreis Afrika word je al snel gedwongen om lange afstanden te reizen om de verschillende plekken op je bucketlist te bezoeken. Veel mensen kiezen daarbij voor een binnenlandse vlucht. Onbekend is namelijk dat een aantal Afrikaanse landen uitermate goede spoorwegen hebben, waaronder Kenia. Hoewel één van de grootste Britse historische bouwwerken van Kenia – The Lunatic Express – ten onder is gegaan aan zijn beoogde succes, zijn het de Chinezen die een splinternieuwe lijn dwars door het land bouwen. Het traject tussen Mombasa en Nairobi is al af. Een perfect alternatief voor de bus en een indrukwekkende reis door afwisselende landschappen én Tsavo National Park. Charles Witlox (Charlie’s Travels) maakte er voor zijn Africa Inside Out project een docu over.

Het Afrikaanse treinleven
Geen harde houten banken, oorverdovende piepen van de wielen op het spoor en slechts een vierkante centimeter om uren op te rusten. De nieuwste ‘Lunatic Express’ – een project met investeringen van de Chinezen – wordt gebouwd parallel aan de oude Uganda Railway (Lees het hier waarom deze niet meer begaanbaar is). Op het traject Mombasa – Nairobi rijden reeds hogesnelheidstreinen die een prima alternatief bieden voor auto of vliegtuig. De rit van 350km duurt ongeveer 4,5 uur. “Wil je off the beaten track door Afrika, kies dan voor de trein. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook een waanzinnig mooie ervaring waar je het landschap in je opneemt, en tal van mooie stops hebt”, aldus Afrikakenner Charles Witlox en initiatiefnemer van het project Africa Inside Out waarin hij Afrika buiten de gebaande paden laat zien en nieuwe reisroutes voorstelt.

Off the beaten track door Kenia
Naast het nieuwe spoor en de geschiedenis achter The Lunatic Express zijn er in het land veel interessante dingen te ontdekken, die vaak buiten beschouwing worden gelaten in veel reisprogramma’s. Zo ontdek je waarom de Chinezen zo’n grote rol in de Keniaanse economie spelen (lees hier), spreek en eet je met de lokale bevolking bij streetfood café Tarboush in Mombassa (lees hier) en maak je tijdens de treinreis een stop voor een bezoek aan de – zelfs voor Kenianen – onbekende bergketen de Taita Hills. “Off the beaten track Kenia, voor iedereen die van authentiek Afrika houdt”, aldus Charles.

Your checkin?
Ik ben enthousiast! En denk steeds meer na over hoe ik het milieu met al de reizen die ik maak kan besparen en de trein lijkt een goed alternatief. Verder zit je natuurlijk best luxe en kun je ook nog eens eenvoudig een praatje maken met je lokale reisgenoten. Voor op de bucketlist, dat is één ding dat zeker is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op Instagram

CHECKIN BALIE

Welkom op Your Check-in, waar de leukste, meest bijzondere en memorabele belevingen in binnen- en buitenland worden gedeeld.

SNEEUWPRET