Op een koude september ochtend ben ik onderweg naar Schiphol om de twee mannelijke journalisten, Lorenzo en Harald, te ontmoeten. Hiermee ga ik mijn eerste zakenreis maken. Deze persreis is helemaal gericht op het goede leven. Er liggen namelijk veel wijnproeverijen en lekkere etentjes in het verschiet. De reis heet ook niet voor niks: ‘Route des Vignobles Alpins’ oftewel: ‘De route door de Alpine wijngaarden’. Voordat we mogen boarden, drinken we een kopje koffie en leren we elkaar een beetje kennen. Toch wel vreemd om op reis te gaan met twee mannen die je nog nooit eerder gezien hebt. 

De eerste dag in de bergen

We zijn met het vliegtuig onderweg naar Genève, om vervolgens naar Savoie Mont Blanc, oftewel de Franse Alpen, te rijden. Wat hadden wij een geluk dat dit gebied nog een groene veiligheidscode had tijdens onze trip. Eenmaal aangekomen, worden we heel vriendelijk ontvangen door Corinne, onze partner in Frankrijk. We maken een wandeling door Aix-les-Bains en stoppen bij een parel van een restaurant genaamd Leo Paul. We zouden een snelle lunch eten, dus ik verwachtte een broodje-to-go, maar deze smaaksensatie overtreft al mijn verwachtingen. Na de lunch wandelen we verder door de stad en bezoeken we het mooie Hotel des Eaux, dat midden in het centrum ligt.

Restaurant Leo Paul

Onderweg naar onze volgende stop komen we in een kleine patisserie en maken we het begrip art-de-vivre mee. Voordat we weer toe zijn aan een borrel, rijden we samen met Corinne naar Lac du Bourget, één van de vier prachtige meren van Savoie Mont Blanc. Aan het einde van de middag krijgen we een rondleiding door het adembenemende 5 sterren Hôtel L’Incomparable. Het personeel is erg aardig en laat ons alle kamers zien. Na het zien van alle luxueuze kamers en de jacuzzi uitkijkend over de bergen, kan ik je vertellen, hier wil je écht verblijven.

De bergen hebben echt een rustgevende werking op me en ik geniet met volle teugen van mijn eerste persreis. We zijn onderweg naar de bed & breakfast waar we vanavond gaan verblijven, genaamd La Turquoise Egarée. Deze B&B wordt gerund door een heel leuk stel en ze wonen zelf boven de drie kamers die ze aanbieden. 

Vanuit mijn kamer, uitkijkend over het meer denk ik: kan deze dag nog mooier? Oh jazeker! We hebben nog een diner op de planning, en niet zomaar een diner, we gaan in een sterrenrestaurant eten. Het is een reis vol eerste keren voor mij: eerste keer op zakenreis, de eerste keer wijnproeverijen doen maar ook de eerste keer dineren in een sterrenrestaurant. De avond in Lamartine was fantastisch, wat een bijzondere smaken heb ik geproefd en bijpassende wijnen heb ik gedronken. 

De tweede dag staat in het teken van wijnen, wijnen, wijnen

Over wijn gesproken, dit was toch een wijnreis? Op de tweede dag gaan we met Corinne op pad naar Chautagne waar het eerste wijnhuis zich bevindt dat we gaan bezoeken, Caveau de Chautagne. Ik moet er erg aan wennen om de wijn uit te spugen nadat je deze geproefd hebt, maar ook aan het feit dat ik om 09:15 ’s ochtends een proeverij aan het doen ben. De ochtend wordt vervolgd met een wijnproeverij tijdens een gezellige boottocht. We beginnen in Seyssel en we worden verwelkomd door de directeur van het toeristenbureau en de burgemeester die zelf wijn verbouwt. Samen met hen proeven we drie soorten crémants, dat is een mousserende wijn die op champagne lijkt. 

We lunchen in het fotogenieke Chanaz, bij het restaurant Le Relais Gourmand. Onderweg bezoeken we het wijnhuis Domaine Justin en daarna komen we aan bij Château des Allues, waar we deze avond gaan dineren en overnachten. Bij deze bed & breakfast kreeg ik direct enorme Château Meilland vibes, omdat het hele interieur erop lijkt en zelfs de eigenaar is net Martien zelf. We hebben die avond genoten van een heerlijk vers bereid diner met ingrediënten uit de moestuin die ze onderhouden bij het château. 

Chanaz

De derde dag als echte fijnproever

We gaan vroeg op weg naar de wijngaard van Philippe Grisard, een echte bekende in de wijnwereld. We nemen een kijkje achter de schermen waar de oogst van de Mondeuse net binnen is en het eerste proces in gang wordt gezet om er wijn van te maken. Philippe laat mij drie soorten wijn proeven uit verschillende wijnvaten, één die 4 weken in het vat zit, één die 3 maanden in het vat zit en één die 8 maanden in het vat zit. Het is heel interessant om te proeven hoe het alcoholpercentage toeneemt naarmate de wijn langer in het vat gist. 

Net voor de lunch bezoeken we museum ‘de la Vigne et du vin de Savoie’, waar we een rondleiding krijgen en nog meer te weten komen over hoe wijn geproduceerd wordt. Na de lunch in Montmélian rijden we een rondje langs mooie wijngaarden en bezoeken we nog twee wijnhuizen, Ravier à Myans en Caveau Jean François Quenard. Tijdens beide bezoeken krijgen we overheerlijke wijnen te proeven en ondertussen kan ik het verschil in druiven een beetje onderscheiden. Jaja een echte fijnproever in wording dus!

Na al die verschillende druiven en wijnhuizen wordt het tijd dat we naar de volgende plaats rijden, Chambéry. We overnachten in een waanzinnig mooi 5 sterrenhotel, Petit Hôtel Confidentiel, midden in de stad. Het voelt echt heel luxe om in zo’n mooie kamer te overnachten waar alles voor jezelf is. Het hotel heeft allerlei verschillende kamers met een specifiek thema, zo is dus niets hetzelfde en dat maakt het erg uniek. 

Petit Hôtel Confidentiel

Last but not least

Het is alweer onze laatste dag en we worden ’s ochtends verrast met een uitgebreid vers ontbijt in het hotel. Daarna worden we opgehaald door Arthur die ons de stad en de markt van Chambéry gaat laten zien. We lunchen in restaurant Le Pinson en dat is echt helemaal mijn ding. Het is een Instagrammable restaurant waar allerlei kruidige smaken samen komen, heerlijk. Na de lunch zit onze tijd in de Savoie Mont Blanc erop en rijden we terug naar het vliegveld, om vervolgens weer naar Nederland te gaan. De reis was fantastisch georganiseerd door Corinne en ik genoot van elk moment. Zo’n wijnreis is een echte aanrader dus als je eens een andere trip dan gewoonlijk wilt maken. 

Voor meer informatie: https://www.savoie-mont-blanc.com/en

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CHECKIN BALIE

Welkom op Your Check-in, waar de leukste, meest bijzondere en memorabele belevingen in binnen- en buitenland worden gedeeld.

SNEEUWPRET