Er zijn van de plaatsen op de wereld die al bij het eerste bezoek een plek in je hart veroveren. Bij mij zijn dat ‘mijn’ Utrecht, Nijmegen, New York, Monsaraz, Kaapstad, Cefalú, Zuid-Tirol en…. Barcelona. Als Erasmus-student woonde ik 6 maanden in de stad van Gaudí, Cruijff en Ramblas. Vanaf die tijd ga ik (bijna) elk jaar terug voor een kort bezoek met mijn grote liefde, vriendinnen of familie. En ik kan niet wachten totdat ik mijn kleine meisje ‘mijn’ Barcelona kan laten zien. Als je zo vaak een bestemming bezoekt, krijg je vanzelf je eigen favoriete plekken in de stad. Voor mij zijn dat vooral die plekken waar ook de locals graag komen. Om te winkelen, te picknicken, te dansen óf te eten. Mijn 6 favoriete lokale eetadressen – in willekeurige volgorde:

1. La Granja Viader

La Granja Viader vind  je middenin het toeristische hart van Barcelona. Het tentje zit in de smalle Carrer d’en Xuclà – een zijstraatje van de La Rambla – en je kunt er terecht voor een ontbijt, koffie of broodje ‘local style’. Want ondanks de locatie is dit ook een plek waar de lokale inwoners graag samen komen. Je waant je er terug in de tijd, door de ‘ouderwetse’ inrichting maar ook door de vele krantenknipsels, oude foto’s en oorkondes die er aan de muur prijken. Ik houd er van om nieuwe hotspots te ontdekken en op plekken te eten die ik nog niet kende, maar La Granja sla ik bij een bezoek aan Barcelona nooit over. Mijn aanraders: chocolademelk met churros, crema catalana of een koude Cacaolat volgens eigen recept. En als je via de Carrer del Carme terug loopt naar La Rambla, vergeet dan niet iets lekkers voor onderweg mee te nemen bij  de ‘buren’ van Chök (vooruit, deze tip krijg je er even gratis bij ;)).  Adres: Carrer d’en Xuclà 6, BCN

La Granja Viader in Barcelona [foto: Eline van Nunen]
Chök is een walhalla voor chocoladeliefhebbers [foto: Eline van Nunen]

2. Can Sole

In de zes maanden dat ik in Barcelona woonde, heb ik mijn tijd vooral doorgebracht in de wijk Barceloneta. Deze voormalige vissersbuurt is een volkswijk pur sang. In tegenstelling tot 15 jaar geleden, is het nu een opkomend deel van de stad waar je als toerist ruim de keuze hebt uit leuke, lokale logeeradressen of de vele eettentjes die je hier vindt. Zodra ik bij de haven oversteek om Barceloneta in te lopen, richting Carrer d’Alcanar waar ik destijds woonde, ben ik thuis. In de smalle straatjes wappert de schone was me vrolijk toe, door een open caféraam hoor ik gejuig voor een voetbalwedstrijd van Barca, Spaanse omaatjes maken luid gebarend een praatje van balkon naar balkon. Op de Carrer San Carles zit Can Sole. Dit restaurantje zit er al sinds jaar en dag – 1903 om precies te zijn. In de beginjaren kookte het restaurant voor de vissers die in de wijk woonden, anno 2018 is het een van de lokale toppers van de stad. Je komt er uiteraard vis, vis en nog eens vis. Tenminste, dat is de belangrijkste reden dat ik hier altijd aanschuif. De bediening is er vriendelijk, de sfeer er altijd gezellig ‘Barcelonees’. Adres: San Carles 4, BCN.

Can Sole in Barceloneta is al sinds 1903 een begrip [foto: Can Sole]
3. Betlem

In de wijk Eixample zit Betlem, een tapasrestaurantje anno nu. Geen traditionele, donkere inrichting, gebakken chorizo en brood met aioli maar eigentijdse tapas bestaande uit verrassende combinaties. De zaak is klein en zit vaak vol lokale buurtbewoners die er snel even een hapje komen eten of gezellig bijpraten op het terrasje ervoor. De laatste keer at ik er de Arroz del Chef (een wisselend rijstgerecht) met octopus en artisjokken. Maar ook voor de desserts en cocktails kom ik graag snel weer een keer terug. Betlem is echt een plek die je van tevoren op je ‘Barcelona – to eat’ lijstje moet zetten, want er spontaan even langslopen zal op deze plek misschien niet zo snel gebeuren. Adres: Carrer de Girona 70 – op de hoek met Consell de Cent, BCN

Ook bij Betlem zit ik graag samen met ‘de buren’ aan de bar te eten
Bij Barcelona eet je tapas met een Betlem twist

4. Café Godot

Aan een klein pleintje, middenin de wijk Gracía vind je Café Godot. Je loopt of fietst er gemakkelijk voorbij maar als je het eenmaal gevonden hebt, bereid je dan voor op een gezellige avond met lekker eten, leuke buurtbewoners en een relaxte sfeer. Café Godot is net als Cornelia & Co geen ’traditionele Spaanse eettent’, maar een eigentijdse versie van een lokaal buurtrestaurant. Je eet er aan een simpele tafel of gezellig aan de bar. Ik ga vaak voor die laatste optie, samen met de ‘buren’ die dat ook het liefste doen. De menukaart biedt voor ieder wat wils: van verse pasta’s en goede salades tot mosselen en ‘confit de canard Godot stijl’. Tip: ga er ook eens naar toe voor een uitgebreide brunch. Adres: Sant Domenèc 19, BCN.

Cafe Godot is een eigentijdse versie van een traditioneel buurtrestaurant
Huisgemaakte pompoenravioli a la Cafe Godot

5. El Quim de la Boqueria

Nog een plek die eigenlijk aan geen enkel Barcelona to do lijstje mag ontbreken is El Quim. De ’tapaskraam’ – want dat is het eigenlijk – zit verstopt op de drukke overdekte markt La Boquería. Deze welbekende, overdekte markt vind je direct aan de Ramblas en is een van de toeristische hotspots van de stad. Ondanks dat, is El Quim een plek waar de locals graag samen wat eten en drinken. En ik daarom ook. Verwacht er geen tafels met bediening, maar laat je al staand aan de ‘bar’ verrassen door de chef die er op gepassioneerde wijze staat de koken. Sinds kort is El Quim vernieuwd en heeft het iets moderner uiterlijk. Tip: bestel een goede wijn en een paar tapas die je zelf lekker vindt en ga verder af op het advies van de chef. Succes gegarandeerd! Elke keer weer. Adres: Mercat de La Boqueria, Rambles 91, BCN

Op La Boqueria ben ik in mijn element

6. Cornelia & Co

Ik blijf het leuk vinden om te lezen waar andere Barcelona-liefhebbers graag eten, drinken en logeren. Er zijn er een paar die ik online volg om op de hoogte te blijven van ‘nieuwe’ adressen die ik kan toevoegen aan mijn wensenlijstje. Pauline Egge – Petite Passporte is er een van en haar tips staan steevast bovenaan in mijn reisschema. Zo kwam ik samen met mijn man terecht bij Cornelia & Co., een leuke, stijlvolle plek in de wijk L’Eixample. De deli is licht, mooi ingericht en heeft de meest lekkere gerechten op de kaart. De pizza met gepocheerd ei, mortadella en truffel probeer ik nog regelmatig thuis na te maken, heeft nooit zo lekker gesmaakt als die middag bij Cornelia & Co. Het leuke aan dit eettentje is dat je er ook heerlijke olijfolies, goede wijnen, kaas en charcuterie kunt kopen om mee naar huis / je logeeradres te nemen.  Adres: Calle Valencia 225, BCN –> Helaas is Cornelia & Co gesloten!! – toch wilde ik deze plek alsnog graag delen…

Cornelia y co in Barcelona – nou ja, zoals het was
Dé pizza met mortadella en truffel bij Cornelia & co

Het ritme van de stad

Barcelona is geen ‘nieuwe’ hotspot, maar toch blijft ze me verrassen. Als je maar van de gebaande paden wandelt, de drukke ‘Ramblas’, Parc Güell en het hoogseizoen een beetje vermijd en gaat ‘daar waar de locals gaan’. Ik weet dat de stad niet altijd zit te wachten op toeristen – die in grote getale regelmatig het centrum overspoelen. Dat is jammer, maar oh zo begrijpelijk. Laten we Barcelona en haar inwoners respecteren en meeveren met het ritme van de stad. Dat is het minste wat we als ‘gasten’ kunnen doen. Het is een populaire citytripbestemming maar ook het thuis van de ‘Barcelonezen’. Mijn favoriete weekendje weg zal het altijd blijven. Ik kan niet wachten totdat ik samen met mijn kleine meisje aan een bordje lokale tapas zit of haar zie spelen met Spaanse kinderen op het strand terwijl ik op het lokale terras van mijn lokale cortado to go geniet.

Barcelona, hasta pronto!

Voor meer informatie over Barcelona zie: barcelonaturisme.com

Als ik dit torentje op de Passeig de Gracia (bij Placa Catalunya) zie, ben ik thuis [foto: Eline van Nunen]
De oude straten van Barcelona hebben mijn hart gestolen [foto: Eline van Nunen]
Aan het strand ontsnap je even aan het bruisende centrum van Barcelona én kun je lokale surfers spotten [foto: Eline van Nunen]
Eten aan zee in Barcelona [foto: Eline van Nunen]
Op La Rambla spot je – net als in de rest van de stad – de mooiste gevels [foto: Eline van Nunen]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CHECKIN BALIE

Welkom op Your Check-in, waar de leukste, meest bijzondere en memorabele belevingen in binnen- en buitenland worden gedeeld.

SNEEUWPRET